Opening nieuw distributiecentrum in Almere

Rosé all day! Alles over rosé wijnen

In Nederland wordt er jaar na jaar minder wijn geconsumeerd. Vooral rode wijn staat onder druk, zowel in stuks als in geld wordt er minder rode wijn gekocht. Rosé daarentegen laat sinds enkele jaren een groei zien. In de retail sector is rosé afgelopen jaar met zowel in stuks als in euro juist gegroeid! Maar wat is rosé nu eigenlijk? Rosé wordt op verschillende manieren gemaakt, afhankelijk voorkeuren van de wijnmaker en wat de wijnregels voorschrijven, er bestaan namelijk strikte wijnregels in Europa.

Blauwe of witte druiven

Bijna alle rosés worden gemaakt van blauwe druiven. Vergis je niet, het sap van blauwe druiven is wit, net als het sap van witte druiven. Een van de meest gebruikte methodes om rosé te maken is de ‘maceratie’ of korte inweking. De wijnmakers persen blauwe druiven waar wit sap uit komt. Dit witte sap laten ze in contact met de geperste blauwe druiven, waardoor er wat kleurstof uit de druivenschilletjes oplost in het sap. Dit inweken duurt enkele uren tot een paar dagen. Niet te lang, dan krijgt de rosé te veel kleur.

Een andere manier om rosé te maken is met de ‘Saignée’ methode: bij deze methode wordt een deel van het sap van een rode wijnfermentatie vroegtijdig afgetapt. Dit sap, dat minder tijd heeft doorgebracht met de schillen, is nog lichter van kleur en wordt apart verder gemaakt voor rosé. Je kan je voorstellen dat deze methode een andere smaak en kleur geeft dan de methode hierboven.

Het mengen van wijn

Een andere manier om rosé te maken is het toevoegen van een klein beetje rode wijn aan witte wijn. Dit gaat over wijn, niet druiven. De rode en witte wijn worden gemengd naar de juiste kleurverhouding. Deze techniek komt eigenlijk niet voor in Europa, dit omdat je zo’n wijn niet als een rosé uit een herkomstgebied mag verkopen (dus niet als een rosé uit de Provence bijvoorbeeld).

De enige uitzondering is champagne. Bij Rosé champagne kan er rode (stille) wijn toegevoegd worden aan de witte wijn. Daar zitten wel weer regels aan, er zit een maximum aan de hoeveelheid rode wijn en de rode wijn moet ook aan veel regels voldoen (zo moeten de druiven bijvoorbeeld uit de champagne streek komen). Daarna wordt de gemengde/geblende champagne in de kelder gelegd zodat de smaken en aroma’s zich samen kunnen ontwikkelen. 

In de ‘nieuwe wijnwereld’, denk aan Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië, mag je wel rode en witte wijnen blenden om een rosékleurige wijn te maken. Deze landen hebben over het algemeen minder wijnregels.

Rosé blush

Voor de oplettende lezer, er wordt ook rosé gemaakt van witte druiven. Dit kan enkel van druivenrassen die van zichzelf wat meer kleur hebben. Een goed voorbeeld is het populaire Pinot Grigio. Als deze druif rijp is heeft de schil een roze gloed. Door de schillen van deze druif me te laten vergisten in de wijntank, krijgt de wijn ook een roze gloed, een soort ‘blush’.

De laatste jaren is zo’n lichte blush rosé erg populair. Hoe lichter de wijn hoe beter. Toch zegt de kleur van de wijn niet perse iets over de smaak. De gedachten dat een donkere rosé zoeter is, klopt niet. Er zijn meerdere manieren voor een wijnmaker om de kleur lichter te maken (bijvoorbeeld door filteren van de wijn). En toch; de lichte rosé is populair en die komen we nu ook het meeste tegen!