De smaak van de 4 Schotse whiskyregio’s
Highlands - Dalwhinnie 15 Years Old
Dalwhinnie 15 Years Old is een Single Malt uit de hoogste en koudste nog werkende distilleerderij uit de Schotse Highlands. Een zachte, soepele, maar aromatische smaak met de zoetheid van heidehoning en een beetje rook vind je hierin terug. De naam ‘Dalwhinnie’ komt van het Gaelic en betekent ontmoetingsplaats. Wij dagen je uit deze zachte, subtiele Dalwhinnie ook eens te ontmoeten.
Islands: Isle of Skye - Talisker 10 Years Old
‘Made by the sea’ en dat proef je: Vol en rijk, maritieme smaken, aangevuld met gedroogd zoet fruit, peper en rook. Een stoere single malt whisky. Dat kan ook niet anders van een malt van het ruige eiland Skye. De Talisker distilleerderij is de oudste op het eiland, sinds 1830 wordt er al malt whisky gemaakt. In elke slok proef je het eiland Skye, een warm welkom van een wilde zee.
Lowlands: Glenkinchie 12 Years Old
De Glenkinchie distilleerderij is een van de weinig overgebleven distilleerderijen in de regio Lowlands. Kenmerkende smaak voor de Lowlands is licht en zacht, zo ook deze Glenkinchie.
Gemaakt in traditionele gietijzeren worm-tubs en daardoor licht, zoet, fris en romig, met vleugjes bloemen en vers gemaaid gras. Glenkinchie is gelegen nabij de schotse stad Edinburgh en is met haar whisky’s hofleverancier voor de bekende Johnnie Walker blends.
Speyside - The Singleton 12 Years Old
Ruim de helft van alle malt whisky-distilleerderijen in Schotland ligt in Speyside en de Singleton of Dufftown distilleerderij ligt in het hart van deze vruchtbare regio. Singleton is perfect in balans, natuurlijk rijk en zacht met een aroma van geroosterde noten met rijk fruit, met tonen van zwarte bessen, bruine suiker en koffie, daarna een elegant droge en frisse afdronk. De 12 jaar oude Singleton of Dufftown heeft een zachte, rijke, maar toegankelijke smaak en dus het ideale smaakprofiel voor de beginnende maltdrinkers.
Perfect serve en foodpairing
Serveer maltwhisky zoals jouw gast dat wil: Puur, met ijs of met een klein scheutje water. Een klein scheutje water in de whisky klinkt raar, maar wist je dat er daardoor juist nog meer aroma’s vrijkomen?
Niets is zo lekker voor de smaakpapillen dan er ook iets te eten erbij te serveren. We hebben een aantal passende foodpairing suggesties per malt al voor je bij elkaar gezocht. Zoet, kaas of hartig? Voor elk wat wils, klik hier voor de PDF.