BROUWERIJ UITGELICHT: GRONINGER BROUWERIJ

Brouwerij Groninger is opgericht in 2015. Het team bestaat uit zes heren en één dame. In het brouwerij team bevindt zich ook een Groninger boer. Hero Havenga de Poel is mede eigenaar van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. Hier komt de spelt, hop en vlierbloesem voor de speciaalbieren van Groninger vandaan.
Word ook klant van De Klok Dranken

 

Biologisch

Biologische Akkerbouwbedrijf Landgoud heeft samen met Brouwerij Groninger een hopveld ontwikkelt aan de Groninger Waddenkust. In een opstelling van twee rijen zijn bijna 100 planten uitgezet. Het initiatief is in 2016 gestart. Dat jaar zijn de eerste planten in de aarde gezet. In 2017 is het tweede gedeelte aangeplant en is het traliesysteem geplaatst. In het veld staan vier rassen, van zeven verschillende kwekers. Brouwerij Groninger gaat een aantal van haar bieren brouwen met deze biologische hop. Zo proberen ze om steeds nieuwe speciaalbieren uit Groningen te maken.

Groninger Banner

 

Brouwerij

De wolf staat symbool voor Brouwerij (Craft Brewery) Groninger. Een krachtig, sociaal dier met sterk ontwikkelde zintuigen en altijd bezig om nieuwe terreinen te verkennen.

Alle bieren van Groninger worden eerst bedacht, (door)ontwikkeld en op kleine schaal gebrouwen in Groningen. Vervolgens maken de brouwers gebruik van de ketels van een huurbrouwerij (Admiraals Bierbrouwerij) om Groninger bieren op grotere schaal te maken en in de markt te kunnen zetten.

Op dit moment heeft Groninger bier 9 verschillende speciaalbieren gebrouwen en staat de volgende alweer te rijpen. De bekroonde Spelt Pale Ale (zilver Lyon 2017) en Oerspelt Weizen (zilver Lyon 2018) zijn de vlaggenschepen in het vaste assortiment. Evenals de Koningstripel die samen met een ander Groninger bedrijf, Distilleerderij Hooghoudt, is ontwikkelt door een beetje valencia limonadesiroop toe te voegen. Zo is Brouwerij Groninger steeds op zoek naar nieuwe smaken, samenwerkingen en ontwikkelingen voor nog mooiere speciaalbieren.

Weetje: Brouwerij Groninger verbouwt haar eigen hop, spelt en vlierbloesem op de boerderij van Landgoud. Jaarlijks komen alle oprichters met hun familie o.a. vlierbloesem plukken voor een heerlijk biertje in beperkte oplage. Vakmanschap zoals vroeger heel gewoon.