BROUWERIJ UITGELICHT: LINDEMANS

Lindemans brouwt traditionele lambiek volgens de ambachtelijke methode van spontane gisting. Op basis van deze lambiek maakt de brouwerij eigen speciaalbieren. Dankzij de unieke en eigenzinnige smaak van de Lindemans-bieren en hun vele onderscheidingen is de familiebrouwerij sinds jaar en dag de belangrijkste Belgische exporteur van fruitbieren naar de VS.
Word ook klant van De Klok Dranken

 

De kiem van de Lindemans-biertraditie werd meer dan 200 jaar geleden gelegd op het ‘Hof ter Kwade Wegen’, een hoeve gelegen in het glooiende landschap van het Pajottenland. Op de 75 hectare akker en weiland was in de wintermaanden van 1811 nauwelijks werk voor de vele meiden en knechten. Zo rijpte op de boerderij in die tijd het idee om een lambiekbrouwerij op te richten. Een mijlpaal die het leven van vele generaties Lindemans zou beïnvloeden. Want wat ooit begon als nevenactiviteit groeide al snel uit tot een hoofdbezigheid die het landbouwwerk voorgoed naar de achtergrond verdreef. Vandaag is de dagelijkse leiding in handen van de neven Geert en Dirk Lindemans. Trouw aan de roots en met een gezonde toekomstvisie bouwen zij de familiebrouwerij verder uit.

Lindemans Sfeer

De Brouwerij Lindemans ligt in hartje Pajottenland. En net die ligging in de streek van de Zennevallei geeft het lambiekbier zijn unieke en typische smaak. De gisten, die de suikers omzetten in alcohol en aromacomponenten, worden bij de productie van lambiekbier immers op een spontane wijze onttrokken aan de buitenlucht. De echte lambiek kan dus enkel worden gebrouwen in de regio waar deze wilde gisten uit de Zennevallei van nature uit overvloedig aanwezig zijn.

Lambiek is een spontaan gegist streekbier met een ciderachtige, droge sherrysmaak. Het bier wordt volgens een eeuwenoud procedé gebrouwen met 30% ongemoute tarwe en 70% gemoute gerst, gekruid met hop van 3 tot 5 jaar oud. De lambiekbrouwer gebruikt hop niet enkel voor de smaak maar ook voor zijn bewaareigenschappen. Hop bevat immers componenten die de groei van bacteriën tegenhouden en dus bederf voorkomen. De gisting van het wort gebeurt volledig natuurlijk dankzij de brouwerijeigen microflora van wilde gisten en een 80-tal andere fermenten die op een spontane manier worden opgenomen uit de lucht van de Zennevallei.

Weetje

Lambiek wordt enkel gebrouwen in de winterperiode (van oktober tot mei), omdat de warmte van de zomer de spontane ingisting nadelig beïnvloedt. Lambiek heeft een gemiddelde gistings- en rijpingstijd nodig van maar liefst 12 tot 24 maanden. Pas dan verkrijgt het zijn unieke smaak en kan het gebruikt worden als basis om het jaar rond heerlijke fruitbieren te maken.