BROUWERIJ UITGELICHT: SCHELDEBROUWERIJ

Ontdek het assortiment van de Scheldebrouwerij bij De Klok Dranken!
Word ook klant van De Klok Dranken

Scheldebrouwerij

Zo speciaal gebleven.

De brouwerij vindt haar oorsprong in Bergen op Zoom waar Peter van den Eijnden begin jaren '90 zijn vroegste heerlijkheden met kleine hobbyketels in zijn eigen keuken brouwde. Zijn eerste speciaalbieren op Belgische leest geschoeid vonden direct gretig aftrek en Scheldebrouwerij was geboren. Inmiddels wordt de brouwerij gerund door zijn neven Jan en Frans Ooms, met Peter nog altijd als brein achter het bier. Tien jaar geleden verhuisde de brouwerij naar Vlaanderen waar tegenwoordig per jaar ongeveer 600.000 liter speciaal gerstenat wordt gebrouwen.


Iedere slok Scheldebier komt uit de eigen brouwerij waar met bezieling gewerkt wordt om voor elk wat nats te brouwen. Bieren met het gevoel van toen en de smaak van nu. Ze blijven trouw aan tradities, maar zijn altijd op zoek naar een prikkelende balans tussen nostalgisch en vernieuwend. Toegankelijke maar karaktervolle bieren voor zowel beginners als gevorderden. Door bewust noch te filteren, noch te pasteuriseren, en met nagisting op de fles streven zij naar het puurste resultaat. Het vaste assortiment van Scheldebrouwerij bestaat uit negen bieren, van witbier tot stout, van blond tot tripel, allemaal verkrijgbaar op zowel fles als fust. Deze bieren worden gekenmerkt door karakteristieke namen als Dulle Griet, Strandgaper en Lamme Goedzak. Minstens eenmaal per jaar wordt dit assortiment tijdelijk uitgebreid met een Schelde Special; bierige uitstapjes van beperkte oplage, verkrijgbaar op (fraai bedrukte) fles en fust.


Weetje
Veel verwijst nog naar de geboortegrond van de brouwerij. Zo refereert de krab in het logo naar 'Krabbegat', de carnavalsnaam van Bergen op Zoom. En hoofdrolspelers op alle etiketten zijn 'Knots & Knuppel', de Wildemannen die sinds 1622 afgebeeld staan op het wapen. En hun klassieke tripel Zeezuiper dankt zijn naam aan een natuurgebied dat 'kon zuipen als de zee' en de stad in de late middeleeuwen van drinkwater voorzag.