Menu Zoeken Inloggen

Een veilige keuze of gewoon een herfsttopper?

Chileense wijnen, waarom heeft dit ‘nieuwe’ wijnland toch zoveel succes? Wij kunnen u het antwoord wel geven! Bodem en klimaat, deze ideale omstandigheden blazen de klassieke druivensoorten nieuw leven in!

Word ook klant van De Klok Dranken

Oké even terug, want een nieuw wijnland is Chili eigenlijk niet meer. Dit land heeft zich inmiddels bewezen als een na grootste wijn producerende land van Zuid-Amerika. Het profiteert dus al een tijdje van de ideale factoren en gebruikt deze inmiddels in alle facetten van wijn maken.

Factoren waar een aantal druivenrassen perfect op dijen. Het is warm in Chili, maar het Andes gebergte en de Pacific zorgen precies voor de juiste verkoeling in de ochtend en nachten. Hierdoor krijgen druivenrassen een optimale rijptijd waarbij ze hun aromatische karakter behouden.

 

Tweede jeugd

In de 16e eeuw begon het al, maar de echte boost kwam in de 19e eeuw toen de rest van de Europese wijnlanden kampten met de welbekende ziekte phylloxera. Deze is Chili volledig voorbijgegaan waardoor de druivenplanten ook niet ingeënt hoeven te worden op de onderstokken. Daarbij is er sprake van een natuurlijke irrigatie door het smeltwater van het Andes gebergte. Toch zette dit succes niet door. De voornamelijk rode wijnen, gebaseerd op de populaire Bordeauxwijnen, waren voor veel mensen te ruw en oxidatief. Inmiddels is de kwaliteitspotentie weer omarmt en praten we over een stormachtige tweede jeugd van de Chileense wijnen.

De Chileense wijngebieden liggen verspreid over honderden kilometers, met de meeste en belangrijkste wijnranken in Central Valley. In het hedendaagse wijn produceren wordt er ook steeds meer gekeken naar een specifieke herkomst, waarbij naar een bepaalde complexiteit wordt gestreefd. Voor nu staat Chili bekend om haar ‘eenvoudige en zuivere’ wijnen, vooral Cabernet Sauvignon maar ook Chardonnay, Merlot en Sauvignon Blanc.

Chileense wijn, waarom heeft dit ‘nieuwe’ wijnland toch zoveel succes?

Cabernet Sauvignon, Herfsttopper 

Cabernet Sauvignon rijpt dus goed in Chili, het zorgt voor een zachte en soepele smaak met volop zwart fruit en wat cederhout. Van belang is dat deze druif een laatrijper is en het mooiste tot haar recht komt bij een volledige rijping, een warm najaar is dus essentieel. De Cabernet Sauvignon is een mooie begeleider bij een stuk vlees. De aanwezige eiwitten en vetten zorgen er namelijk voor dat de tannines naar de achtergrond verdwijnen en plaats maken voor de mooie fruitige tonen.

Met de herfstige stormen en winterse dagen in het verschiet, wordt vaker de rode wijnfles opengetrokken. Voor bij de warme borrel, maar ook voor bij een goed stuk wild. De Klok Wijnen biedt u twee mooie variaties aan van Cabernet Sauvignon, de één vol rijp en donker fruit met een volle smaak en de ander met mooie vanille tonen die zorgt voor een lange, zachte afdronk. Aankomende periode extra scherp geprijsd! Interesse om meer dan een doosje af te nemen? Neem contact op met uw Rayonmanager!

Bijbehorende Artikelen