Opening nieuw distributiecentrum in Almere

Hoegaarden Wit, een groot glas tarwebier

Het originele Belgische witbier. Ongeveer 600 jaar geleden wilden een aantal monniken uit het Belgische stadje Hoegaarden wel eens iets nieuws proberen. Ze voegden exotische kruiden uit de hele wereld toe aan hun traditionele witbier. Ons bier is geïnspireerd op hun brouwsel en heeft een verfrissende smaak en uitgesproken aroma waar alle andere bieren in de wereld jaloers op zijn. De verfrissende citrus en de aardse koriander laten alle zorgen van je afvloeien en doen je in hogere sferen belanden. Jij noemt het misschien goddelijke inspiratie... maar voor ons is het gewoon Hoegaarden.

Een hemels stukje geschiedenis

Misschien hadden ze wel te veel tijd. Of ze hadden genoeg van de miswijn. Misschien was het goddelijke inspiratie? We zullen het nooit helemaal zeker weten. Wat we wel weten is dat de monniken uit Hoegaarden rond 1445 de eerste waren die het unieke recept voor tarwebier ontdekten.

1445. Da's een hele tijd geleden. België maakte nog steeds deel uit van de Nederlanden en de Nederlanden hadden veel koloniën. En als echte toeristen brachten de Nederlanders vaak prachtige en vreemde dingen mee van hun excursies naar het buitenland. En zo geschiedde het dat exotische specerijen in onze omgeving vrij verkrijgbaar werden. Dit allemaal ten gunste van onze monniken.

Een enorm erfgoed

De laatste brouwerij in Hoegaarden, Tomsin, sloot in 1957 zijn deuren. Kort daarna, in 1965, besloten de dorpsbewoners maatregelen te nemen om het oorspronkelijke recept te behouden. Melkboer Pierre Celis vatte de stier bij de horens en begon met slechts een koperen ketel een partij in zijn melkschuur te brouwen.

Al snel breidde hij zijn activiteiten uit en verhuisde hij naar een groter gebouw, "De Kluis", een subtiele verwijzing naar de monniken. In 1985 was er niets subtiels meer over; de productie was toegenomen naar meer dan 75.000 hectoliter per jaar. Net toen hij op het punt stond om naar de Verenigde Staten te gaan exporteren, rekende een grote brand af met zijn dromen (en het bier). De brouwerij werd verwoest.