Jever Fun

Vlakbij de grens met Nederland, nabij Groningen, ligt het Duitse Jever. Een klein stadje dat vooral bekend staat om het Jever Pilsener dat er al ruim 80 jaar wordt gebrouwen door het Friesisches Brauhaus zu Jever. Naast een rijke brouwtraditie en de nieuwste technologieën beschikt de brouwerij naar eigen zeggen eveneens over ‘das Fingerspitzengefühl’. En wie een Jever bier heeft geproefd weet precies wat daarmee bedoeld wordt. Op en top kwaliteit!
Word ook klant van De Klok Dranken

Jever

Noord Duits pilsener

Juist het pilsener bier heeft enorm geprofiteerd van de bierrevolutie die over de wereld golft: de waardering voor dit, misschien wel het moeilijkst te brouwen, biertype is fors toegenomen. Ook pils komt in vele verschijningen, van de enigszins moutige Tsjechische versies tot knisperend gehopte exemplaren uit Noord-Duitsland. Van die laatste is Jever een schoolvoorbeeld: de hopgift is dusdanig fors dat u de hopbelletjes bijna tussen uw tanden kunt voelen. Het geeft het toch al verfrissende biertype een extra oppeppend effect: het voelt ‘droog’ in de mond.

Hop en hop

Een groot verschil met bijvoorbeeld de mateloos populaire India Pale Ale bieren schuilt in de gebruikte hop. IPA wordt vooral met aromatische hopsoorten gebrouwen, die een overwegend fruitig karakter aan het aroma geven, en soms bijna verdovend werken op de tong. Pilsener gebruikt vooral zogenoemde bitterhopsoorten: deze zorgen vooral voor de bewaarbaarheid en de prettige tinteling die u in de wangen, op de tong en aan uw gehemelte voelt. Misschien dat Jever wel het meest gedurfd gehopte pilsener ter wereld is!

Jever Fun

Duitse brouwerijen hebben een naam hoog te houden als het gaat om het brouwen van smaakrijk maar alcoholvrij bier – en ook hier is Jever een van de betere. Menig smaakpanel, zowel in Nederland als (ver) daarbuiten, verkoos Jever Fun (0,3% ABV) tot ‘lekkerste alcoholvrije pils’. Een kleine kanttekening is dat de Duitse regels zeggen dat bier, dat niet meer dan 0,5% alcohol bevat, alcoholvrij mag noemen terwijl de Nederlandse regels de grens al bij 0,1% leggen. Desalniettemin mag het hier als alcoholvrij verkocht worden.