Menu Zoeken Inloggen

Proost op 2020, maar waarmee?

31 december is de laatste dag van het jaar, 1 januari de eerste van het jaar. Zo logisch allemaal maar wat drinken we als de klok 12 uur slaat, Champagne, Cava of toch Prosecco en wat is het verschil tussen deze bubbels?

Word ook klant van De Klok Dranken

Champagne, Prosecco, Cava of Sekt?

Op veel plekken ter wereld wordt er traditioneel om middernacht getoast met Champagne. Waarop, dat laten we aan u over maar waarmee daar kunnen we u wel mee helpen. De Klok Dranken heeft ook dit jaar weer een uitbreid assortiment Champagnes. Naast Champagne heeft De Klok nog andere soorten mousserende wijnen want iedere Champagne is een mousserende wijn maar niet alle mousserende wijnen zijn Champagnes. Hieronder leest u wat het verschil is:

Mousserende wijnen kunnen via twee methodes gemaakt worden, Als eerste is er de 'Méthode Traditionelle'. Bij deze methode wordt de koolzuurvrije wijn samen met nieuw gist in een gesloten fles worden vergist, tijdens deze vergisting ontstaan de typerende bubbels. 

Champagne:

Enkel mousserende wijnen uit de Champagne regio in Frankrijk mogen deze naam dragen, mits ze volgens de juiste methode zijn gemaakt. Het Champagnegebied is een uitgestrekt gebied rondom Reims. Het wijngebied heeft een unieke kalkbodem door de binnenzee die hier in de prehistorie gelegen heeft. Door de noordelijke ligging van het gebied worden de Champagnes altijd getypeerd door een zekere frisheid. In het Champagne gebied worden niet enkel witte Champagnes gemaakt, zo zijn er ook Rosé Champagnes, bijvoorbeeld de Ayala Campagne Rose Majeur.Deze wijn is de perfecte belichaming van de originaliteit en finesse van dit Champagnehuis. Deze rosé Champagne is gemaakt van voornamelijk Chardonnay, aangevuld met een kleine hoeveelheid Pinot Noir van de beste crus uit de Montagne de Reims.

Cava:

Uit Spanje komt de frisse en fruitige cava. Deze mousserende wijn komt meestal uit Penedès, maar kan ook uit andere Spaanse gebieden komen. Net als Champagne, krijgen cava's altijd een tweede vergisting op de fles waardoor de bubbels ontstaan. bijvoorbeeld de Astrid en Thérèse Exclusivo Cava Brut Reserva. Deze cava heeft een volle smaak van fris en rijp fruit, zoals appel, banaan en meloen. Heerlijk als aperitief! En wist je dat cava een prettig laag alcoholgehalte heeft. Lekker doordrinkbaar dus...

Als tweede is er de 'Charmat-Methode'. Bij deze methode word de koolzuurvrije wijn in een grote afgesloten tank voor de tweede keer vergist. Dit proces is sneller en minder arbeidsintensief.

Prosecco:

De bekendste mousserende wijn van Italië is de prosecco. Deze wijn mag enkel zo heten als er tijdens het vinificatie proces gebruik gemaakt word van de Glera, of Prosecco, druif. De tweede vergisting gaat volgens Charmat-Methode. Er kunnen twee typen wijn van worden gemaakt: Frizzante of Spumante. Denk bij Spumante aan de Maschio Prosecco Spumante. Licht strogeel met een fijne mousse. Een fruitige, bloemige neus. Uitgesproken aromatische wijn met veel finesse.

Sekt:

Mousserende wijnen uit Duitsland en Oostenrijk worden ook sekt genoemd. Een voorbeeld van een sekt uit Duitsland is de Josef Drathen Sekt Halbtrocken. Deze mousserende wijn wordt gemaakt in de Sektkellerei van Josef Drathen welke gevestigd is in de Moezelstreek. De moezelstreek kent een uitstekend wijnklimaat en behoort tot de oudste wijnstreken van Duitsland. 

Alcoholvrij:

Liever (bijna) geen alcohol maar toch een bubbel? De Klok Dranken heeft Bosca Toselli Spumante Alcoholvrij Toselli in het assortiment. Toselli is licht mousserende wijn met 0,5% alcohol met een heerlijk frisse smaak. Licht en delicaat zoet, met een mooie neus.

 

Klik hier voor het het hele assortiment mousserende wijnen

Bijbehorende Artikelen