REBELS REVIEW TRENDS

Xander Rebel schrijft maandelijks stukken waarin hij zijn ongezouten mening deelt over verschillende bieren: Rebels Review. Xander is een enthousiaste schrijver en dit is uitgelopen van alleen bierreviews tot nog veel meer leuke stukken. Bij deze presenteren wij voor het eerst een Rebels Special. In deze editie vertelt hij over de hipste biertrends van aankomende zomer.
Word ook klant van De Klok Dranken

rebels-special-trends

Buikspieren

De Siberische beer heeft een enkele reis Ojmjakon geboekt om aldaar zijn bedje op te maken en aan zijn zomerslaap te beginnen. Heel vrouwelijk Nederland strijkt haar rokjes en mannen poetsen hun zonnebrillen om al dit schoons onopgemerkt te kunnen aanschouwen. Jawel Bourgondiërs, het is weer tijd voor het terras.  Lekker uit de wind met je neus in het eerste lentezonnetje genieten. OK, de stoelen zijn niet echt comfi en de hippe bierbanken zijn een regelrechte aanslag op je onderrug omdat je na een tijdje je ernstig onderontwikkelde buikspieren niet meer aangespannen kunt houden en inzakt als een zandkasteel van kurkdroog poederzand. Het enige alternatief om pijnloos te kunnen genieten op een hedendaags hip terras is dus sporten. Gezond jezelf afbeulen om als één brok spieren het terrasbezoek dragelijk te maken. MAAR, hoor ik je denken, sporten en terrasbezoeken zijn toch potentiele vijanden. De gezonde levensstijl die bij sporten hoog in het vaandel staat,  staat toch haaks op de bourgondische (lees alcoholisch) inslag van een terrasbezoek? Nou, daar zijn ze in bierland dus mooi op ingesprongen met de biertrend van 2018. Alcoholvrije-,  alcoholarme- en  Session bieren moeten jou in de lente en zomer van 2018 helpen met het leiden van een sportief Bourgondisch leven.

"Je wordt er echt niet minder mannelijk van, hooguit minder dik!"

Elke grote brouwerij heeft op dit moment een mooie 0.0% in het assortiment (volgens kassa heeft Grolsch de beste) en zelfs de craftbeer brouwers wagen zich aan het alcohol arm bier. Brewdog heeft zijn Nanny State en de Utrechtse Ronald en Sander van der Streek zijn de trotse brouwers van de Playground Ipa met 0.5% alcohol. Volgens velen zijn die net ff wat hipper en stoerder dan een Radler van 0% of 2%. Toch zijn die laatste niet aan te slepen en ik heb me laten vertellen dat je er echt niet minder mannelijk van wordt, hooguit minder dik.

De Session bieren moeten aan de bak dit jaar

Waar de alcohol vrije-,  alcoholarme bieren al wat langer bekendheid genieten bij het grote publiek, moeten de uberhippe Session bieren aan de bak dit voorjaar. Volgens de overlevering  werden Session bieren, met een alcohol percentage van ongeveer 3% a 4%, gebrouwen voor de fabrieksarbeiders in de eerste wereldoorlog. Deze arbeiders maakten lange dagen in de munitiefabrieken en mochten in de Session Breaks (de pauze) graag een biertje drinken. Om de mannen wel een beetje helder en productief te houden en het aantal bedrijfsongevallen te minimaliseren (alle overeenkomsten met het korte lontje van sommige vrouwen berust op louter toeval) werd er een speciaal bier gebrouwen met minder alcohol, een Session bier.  Session is geen biersoort, maar meer een type van een biersoort. Niet onvaak zijn Session bieren gebaseerd op India Pale Ales (IPA / “aaaj pie eee”). De hop maskeert hierbij vaak de gedeeltelijke afwezigheid van alcohol. De bieren ruiken en smaken als een volwaardige IPA, maar hebben een iets minder heftige afdronk. Waarom gingen we die ook alweer drinken….Oh ja, dat kwam door die verrekte hippe bierbanken.

Brouwers uitdagen

Uiteraard zijn trends vaak door een groep of producent aangegeven richtingen welke we als makke lammetjes volgen. Waar ik me absoluut niet kan vinden in jeans met gaten ter grote van de Vredefortkrater op de knieen of de opmars van de frobot, ben ik wel blij met de opmars van alcoholvrije-,  alcoholarme- en  Session bieren. Niet omdat ik me ooit iets aantrek van de pijn in mijn onderrug, maar wel omdat het de brouwers uitdaagt om een mooi en smaakvol bier te brouwen dat niet weggeblazen wordt door copieuze hoeveelheden alcohol.

 

Oordeel zelf!