Rebels Special: Bier en Spijs

Bier-spijs pairing moest het worden. laten we maar bij het begin beginnen. De assonatie in wijn-spijs maakt dat het veel beter klinkt. Daarnaast denk ik bij wijn-spijs gelijk aan spijs als in voornamelijk organisch materiaal weefsel, afkomstig van andere organismen, waaruit heterotrofe organismen hun voedingssoffen betrekken. Bij bier-spijs wordt de kronkel in mijn gedachten afgewend naar een mengsel van amandelen en suiker en dat wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. Nu ben ik geen hele goede bier-spijs pairer, maar gevuld speculaas eet ik niet zo snel bij mijn bier, althans niet met voorbedachten rade want in principe eet ik alles bij mijn bier en bier ik alles bij mijn eet. Maar we dwalen af. 1-0 voor de wijn-spijs dus door een mooi doelpunt van de assonantie.
Word ook klant van De Klok Dranken

Toch zit er toekomst in de bier-spijs beweging. Als is het alleen al omdat grootheden in de business er pal achter staan. Wanneer Fiona de Lange, Certified Cicerone/Biersommelier/Zytholoog er uren van haar kostbare tijd aan spendeerd om een Bier & Spijs boek en site te schrijven/maken ( www.bierspijs.nl ) en ***chef Jonnie Boer zijn toch al niet geringe palmares aanvult met een collab met de mannen van Brouwersnös (de Kopstoot Gin&Bier), wie ben ik dan om te zeggen dan bier-spijs geen toekomst heeft. Wat de stand op een mooie 1-1 brengt.  Wat de stand ook is, eenieder heeft zo zijn voorkeuren en menig restaurant waagt zich nog niet aan de nieuwe wereld van bier-spijs.

Jammer! Bier combineert namelijk om zoveel redenen goed bij spijs. De smaken zoet, zuur, zout, bitter en umamie zijn allemaal, op zichzelf, in verschillende bieren terug te vinden. Daar kan wijn dus nog iets van leren. Bieren kunnen daarnaast veel meer toegevoegde smaken bevatten dan wijn. Wijn bestaat zoals u weet uit druiven en….ja druiven dus. Bier kan naast de basis ingrediënten water, gerst, hop en gist (welke op zichzelf als voor een pallet aan smaakverschillen kunnen zorgen) gebrouwen worden met diverse kruiden en / of gelagerd worden op vaten van diverse soorten drank, waaronder die van wijn waarvoor dank aan de tegenpartij. Hierdoor is het aantal “knopjes” waaraan gedraaid kan worden om smaken aan bier te geven vele male groter en dus diverser dan bij wijn. Doordat bier, in de regel, minder alcohol bevat worden je smaakpapillen niet bij gang 1 al knockout geslagen en kan je er uiteraard aan het einde van het verhaal meer van drinken (#meerisbeter). Diezelfde smaakpapillen krijgen daarnaast ook nog eens minder zuren te voorduren, wat weer een reden is om de aangeboden smaak langer te blijven papillen.

Zoals al vaker aangestipt in mijn proza ben ik de laatste die mijzelf de hemel in prijst als het op mijn praktische kwaliteiten in de rol van Biersommelier aankomt. Dat gezegd hebbende mag ik in alle eerlijkheid wel zeggen dat het combineren van bier met spijs echt wel het aller moeilijkste is en naar mijn mening verre van objectief.  Ja, eerder genoemde Fiona en vele experts met haar hebben een redelijk duidelijk regelement opgesteld, maar daar wijk ik nu eenmaal makkelijk van af om de doodsimpele reden dat ik van bier hou en van eten en het mij niet heel veel uitmaakt hoe deze gecombineerd worden. Geen stress, heb ik ook bij wijn. Een mooie Verdejo bij een bloedrode Ribeye steak of een Malbec bij een gepocheerd kabeljauwhaasje, whatever! Allemaal goed. Waar het om gaat is dat je durft te leven en ook eens iets anders probeert. Voordat je nu naar je buurvrouw rent om die eens te sampelen, we hebben het nog steeds over bier-spijs combinaties.

Dus ga, eet, drink, combineer en geniet. Het leven is te kort voor een epische strijd tussen 2 dranken en een hoop prachtige gerechten.

Oordeel Zelf!