Menu Zoeken Inloggen

REBELS SPECIAL - BIER VS WIJN

Goed ik moet toegeven dat mijn voorkeur in de regel ook uit gaat naar bier. Maar zo nu en dan wil ik me nog wel eens laten verleiden door een mooie zware malbec.
Word ook klant van De Klok Dranken

REBELS SPECIAL - BIER VS WIJN

De zware geur van donkerrood fruit compleet overstemd door een hintje paardenstront. De tannine die je bovenlip na een voorzichtige glimlach zonder pardon halverwege je voortanden vasthoudt. De volle smaak die je papillen op hol laat slaan en je het gevoel geeft dat je op een grote donkere wolk zit en naar beneden kijkt hoe hele steden woorden weggevaagd door de stortvloed aan regen die eruit komt. De nasmaak en alcohol die, als je niet voorzichtig bent, neuswaart naar buiten treden en onderweg de eigenschappen van napalm aannemen en voor je gevoel al je neushaar wegbranden. Doe bij dit laffe druivensapje een entrecote van een gram of 700 en ik ben het heertje. Ook kan ik genieten van een flesje chardonnay. Maakt eigenlijk niet uit welke, zolang ik deze wittert maar kan delen met mijn lief….en een entrecote van een gram of 700 (u leest het, naast bierbarbaar ook wijnbarbaar als het op drank/spijs combo aankomt).

Inname statistieken

Ok het is nu wel duidelijk dat ik met een lapje koe over te halen ben om aan de wijn te gaan. Toch geniet bier mijn voorkeur. Dit heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik geboren ben met een buitengewoon grote dorst en een abominabel slecht gevoel voor mate. Een fluitje pils heb ik gewoonlijk met twee nette slokken soldaat gemaakt. Mijn partytrick pur sang is het openzetten van mijn keel en een pint binnen 0.7 seconden naar achter gooien. Leuk hoor wijn, maar met dit soort inname statistieken ben je dan al snel van het padje af. Uiteraard dien je van bier net zoals van wijn te genieten (volgens de reclame met mate…). Vanzelfsprekend doe ik dat ook, maar dat neemt niet weg dat het wijnglas altijd net iets te snel zijn bodem laat zien. Naast het feit dat je wijn langzamer moet drinken, beleef ik in de regel ook meer genot van het mondgevoel van bier. De koolzuur tintelt zo prettig op je tong en spettert zo vrolijk tegen je huig. Daarnaast ben ik als mannelijke man een groot fan van het opboeren van een net genuttigde alcoholische versnapering. De tranentrekkende opgerispte gassen welke via de neus naar buiten komen behoren tot een van mijn masochistische geneugten. En ja, dat heb je niet met wijn. Wel met champagne, maar champagne is duur en ik ben maar een arme columnschrijver, dus dat wordt ‘m niet.

Zelfs water is geen water

Maar goed, over smaak valt niet te twisten. En dat is nu net weer een pluspuntje voor bier. Door de hoeveelheid verschillende soorten van de ingrediënten (volgens het reinheitsgebot vieringrediënten, maar wel met umundig veel types. Zelfs water is geen water als je het over water hebt) kun je oneindig veel verschillende smaken creëren. Temeer als je geen klassiek Duitse brouwinslag hebt en de vier ingrediënten van het reinheitsgebot uitbreidt met kruiden, specerijen, kindersnoep, kerstbomen, gedragen klompen maat 43,5 etc. etc.. Dus bier is de unanieme winnaar in dit vergelijk. Helaas, zoals alles in dit leven is ook deze wedstrijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. Daarom maak ik me maar op voor een avondje met mijn lief, een entrecote van 700 gram, een begeleidend flesje chardonnay en een biertje “on the side”. Oordeel zelf!