Rebels Special: Biercocktails

Goede vraag! Mooi verwoord ook met die pauzes, dat benadrukt de wezenlijkheid van de vraag en ook de urgentie. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom, maar toch ga ik er iets over schrijven aangezien kennis van zaken (of het ontbreken daarvan) mij zelden heeft tegengehouden om met mijn twee bedreven wijsvingers een stukje in Microsoft Word te hameren.
Word ook klant van De Klok Dranken

Wiki zegt: “Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten”.

Als Wiki dat zegt dan is een biercocktail dus, mits volgens de definitie gemaakt, een echte cocktail. Toch laat het mij nog niet helemaal los dat we prachtige brouwsels gaan mixen. De brouwer bedenkt toch zijn recept niet met het oog op een hippe gast die zijn “kindje” slechts als ingrediënt gaat gebruiken. Als die uren zwoegen, zweten en poetsen (want brouwen is 95% poetsen) ga je toch niet mengen met, met, met ja wat dan ook. Die moet je koesteren! Op de juiste temperatuur schenken in het juiste glas! Op mooie momenten delen met je vriendjes en vriendinnetjes! Gebruiken om herinneringen te maken!

Of toch wel? Laten we Wiki op zijn/haar woord geloven en op de letter van de Wikiwet vaststellen dat bier ook het alcoholhoudende component kan zijn van een cocktail. Dan rest ons niks anders dan als een blad aan de boom om te draaien en biercocktails te gaan maken. Want zeg nou zelf, de diversiteit van bieren met al hun smaken, verschillende alcoholpercentages, mondgevoel en kleur, daar kan toch geen likeurtje tegenop?

Let op, de Wikiwet schrijft drie ingrediënten voor. De klassieke zelfgemaakte Radler, de Limburgse Sjoes en een dubbelbier met grenadine zijn dus geen biercocktails. Of je kukelt bij elk van de drie een mespuntje suiker, dan heb je een derde ingrediënt en ben je het heertje, maar laten we niet te flauw zijn. 

Belangrijk bij het maken van een biercocktail is dat de smaken van het bier gerespecteerd worden, alles moet wel een mooie mix vormen natuurlijk. Shaken, blenden met ijs, stir with ice (Oudhollands roeren is dat), layer, muddle, aftoppen met bier, het kan allemaal. Serveren doe je in het juiste glas met een chrysant of meloen of iets dergelijks op de rand, rietje en parapluutje en “Bob’s your uncle”.

Nu even heel eerlijk. Ben ik klaar voor de beer Julep, de Dutch 75, de The gringo of de London mule die rondzwerven in de spannende hippe wereld die biercocktails heet? Nee, nog niet bekeerd! Maar goed, in ons ruimdenkend kikkerlandje moet je nooit nee zeggen, ook al gaan de nekharen al recht overeind staan bij de gedachten. Maar…als Tess Posthumus een mooie biercocktail voor me neerzet…ja dat is een ander verhaal.

Oordeel zelf!