REBELS SPECIAL - EVENEMENTENBIER

Ik pel mijn sinaasappel en bereid me mentaal voor op de stoot vitamine C die mijn lichaam voor het eerst in vier dagen te verwerken krijgt.
Word ook klant van De Klok Dranken

Even opstarten

Vier dagen lang was mijn lichaam het toneel van een horrorklucht waarbij dolle pret en slap gezever afgewisseld werd met het stelselmatig martelen van mijn lever. Welk festival het ook is, het recept blijft in iedergeval hetzelfde; alleen de muziek varieert hierin.

Handen af van mijn bier!

Sinds jaar en dag worden evenementen - één of meerdaags - geplaagd door bezoekers die om een of andere reden niet of in ieder geval minder snel de gemoedstoestand “gepast dronkenschap” bereiken. En sinds jaar en dag wordt het later bereiken van deze gemoedstoestand verwijtend toebedeeld aan het evenementenbier dat de brouwers leveren. Want: een brouwer voegt bewust water of ander verdunnend vloeistof toe aan zijn met liefde, passie en kundigheid gebrouwen pils om het alcoholpercentage naar beneden te krijgen. Door het lagere alcoholpercentage kan de bezoeker namelijk meer bier dan normaal op en drinkt dus ook langer door. Dikke kassa voor de brouwer en organisatie zou je zeggen, maar helaas is het kul. Of nou ja, helaas, gelukkig!

De brouwers van pils zijn dusdanig trots op hun brouwsel en kunnen derhalve veel imagoschade oplopen wanneer ze betrapt worden op het verdunnen van hun pilseners, dat ze wel uitkijken. Onderzoeken hebben wel een kleine afwijking in alcoholpercentage aangetoond, maar niet zodanig dat dit onder sjoemelen valt. Kom op, pils is geen Duitse dieselauto!

De realiteit

Mijn bescheiden theorie, welke ik samen met mijn goede vriend Johan proefondervindelijk bewezen heb op diverse meerdaagse festivals, is de navolgende. Op een festival ben je onthaast, je geniet van een bandje of - zoals Johan en ikzelf meestal - van het verblijf op de festivalcamping. Je begint de dag met een klein reparatiebiertje in de vorm van een halve liter Guinness gevolgd door een vastberaden en constant maar laag tempo van pils drinken. En daar zit het hem volgens mij in. Genieten, niet zuipen. Want wanneer je als een bezetene aan de haal gaat op een festival, dan word je net zo dronken als in jouw stamkroeg, alleen dan met je bakkes in de zon (wat ook niet meehelpt). Uiteraard ben je als echte man in de overtuiging dat je 412 glazen (evenementen)pils op hebt, maar de waarheid is dat je na 17 plastic bekers pils in twee uur gestrekt je Quechua 2 Seconds Easy II induikt om vervolgens het optreden van je leven of de epische en niet versmaden afterparty van DJ de Vos te missen.

Complottheorie?

Nu deze grove leugen de wereld uitgeholpen is door steekhoudende argumenten kunnen we voortborduren op het genieten aspect van onze theorie. Tegenwoordig kun je op menig festival inmiddels terecht voor een onvervalste speciaalbierexperience. Waar je drie jaar geleden nog moest zoeken naar een bakkie Palm, word je nu op je wenken bediend met een scala aan mooie bieren van diverse pluimage. Als het een beetje meezit sta je uit echt glas te drinken en kun je van een mooie Dubbel tot een Porter, van een saison tot een Session IPA genieten. Die laatste is met een alcoholpercentage tussen de 3.8% en 4.6% wellicht de beste keuze…of hebben de brouwers ons nu tuk en sta je alsnog evenementenbier te drinken?

Oordeel zelf!