REBELS SPECIAL - HOOFD, SCHOUDERS, IPA, IPA

Als de gemiddelde pilsdrinker aan craft bier denkt dan hoor je al snel; ‘ik houd niet zo van die IPA’s’. Zijn ze hier mee kortzichtig? Nee. Ik denk dat je gerust mag stellen, want dan is het een stelling en nog geen feit, dat de IPA in al zijn vormen het meest gebrouwen soort/type craft bier ter wereld is. Dat een IPA brouwen het stadium van simpelweg heel veel hop toevoegen aan een willekeurige Ale inmiddels ver voorbij is, zal Pietertje Pils een zorg zijn. Dat een beetje brouwer een bul in hogere chemisch-biologische natuurkunde heeft gehaald om alle aspecten van zijn IPA kloppend te maken, zal Pietertje Pils aan zijn derriere oxideren. Dat deze brouwer naast zijn studie chemisch-biologische natuurkunde een bijbaantje als teennagellakker van Gerard Joling moet nemen om zijn ontdekkingsreizen naar nieuwe hopsoorten te financieren, wordt slechts gezien als de B-kant van de singel die brouwen heet.
Word ook klant van De Klok Dranken

Rebels Special 2019

Blij verrast door twee IPA's
Toch zijn dit aspecten die zeker in acht genomen dienen te worden wanneer er - weer - een nieuwe hopbom gepresenteerd wordt. Want al die moeite die de brouwer genomen heeft om zijn IPA te brouwen kun je tegenwoordig zeker wel terug proeven in die brouwsels. Ik persoonlijk ben wel beetje klaar met de hoge mate van hop in mijn bieren, maar werd blij verrast afgelopen week door een tweetal bieren welke wel onder de IPA vlag varen.

Hopruiter

De Hopruiter
Knots en Knuppel sieren zoals gewoonlijk het etiket van de bieren van de Schelde Brouwerij. Dit Bergen op Zoomse duo wordt vergezeld door een behoorlijke klomp biefstuk met benen en het gerstenat betreft er een uit de categorie IPA’s, wat de naam Hopruiter gelijk verklaart. Dat de Schelde Brouwerij zegt "Belgisch bier met Hollandse wortels te brouwen" kun je op meerdere manieren interpreteren, maar ik ga er gemakshalve vanuit dat ze niet bedoelen dat ze ‘en masse’ winterwortels staan te raspen om een brouwsel aan te smaken. De Hopruiter is een hoppige tripel en drinkt zo ook weg. Mooi vol van smaak met bescheiden fruitige hoptinten. Geen klap voor je smoel dus en zeker niet vervelend om te drinken. Mijn liefde voor IPA’s was behoorlijk bekoeld, maar vermomd als Belgisch georiënteerde tripel kunnen ze mij best bekoren. Kan dit nog mooier? 

De Rebel Road Trip
Ja!! Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. De absolute helden Van Moll (ja ik ben erg chauvinistisch en ja ik ben bevooroordeeld) zagen kans om met sidekicks van Laugar uit Gordexola (op zichzelf al een toffe naam voor een IPA met schimmelkaasinfusie) een episch brouwsel te presenteren dat - helaas voor de mannen uit Meer - mijn week nog mooier maakte. De Rebel Road Trip (what’s in a name?) is een IPA met meerdere hopsoorten. Iemand in het brouwteam heeft in ieder geval goed opgelet, want de balans is naar mijn mening perfect. Uiteraard geven de Amerikaanse hoppen een mooi fruitig boeket, maar in deze kanjer is de fruitigheid dusdanig geëmulgeerd met de bitterheid dat het een waar genot is om drinken. Naarmate de temperatuur van het bier stijgt, wordt de smaakbeleving en perfectie alleen maar evidenter.

Gelijkspel
Met een beetje geluk kun je nog deel uitmaken van de Rebel Road Trip, want naar ik meen is deze IPA bijna uitverkocht. De Hopruiter is wel volop verkrijgbaar, waarmee hij dus weer een puntje erbij sprokkelt. Wat een verrukkelijk gelijkspel. To IPA or not to IPA?

 

Oordeel Zelf!