REBELS SPECIAL - PILS

Pils. Een ondergistend bier van ongeveer 5% alcohol dat in 1842 door Josef Groll voor het eerst gebrouwen werd in het dorpje Pilzen (toen nog Oostenrijk-isch) omdat de inwoners van het dorp ontevreden waren over de kwaliteit van de bestaande (bovengistende) bieren. Tot zover de semi copy/paste van elke willekeurige pagina die iets over pils vertelt.
Word ook klant van De Klok Dranken

Genietmoment

In dit tijdperk van steeds gekker wordende bierliefdes en bierkennis is pils een ondergeschoven kindje aan het worden als het om genietbier gaat. Menigeen verkiest een zogenaamd speciaalbier boven een mooi glas pils. Dit is naar mijn mening niet geheel onterecht. Wanneer je echt een mooi, langer durend genietmoment wil inbouwen en je hier een bierige tint aan wilt geven, dan ben ik het eens met de mensen die vinden dat dit het beste kan met een speciaal bier. De rust die je neemt voor zo’n bier, zij het omdat het 10% alcohol bevat of omdat het 2x het minimum uurloon van de gemiddelde 16-jarige moet kosten. De kleine slokjes die je neemt, om dezelfde reden als de rust. Ze dragen allebei bij aan het langdurige genietmoment met bierige inslag.

Ik wil pils!
Nu ben ik mr. Frank Visser niet - dus dit is niet het oordeel - anders hadden we zeker een aantal ‘objections, your Honor’ gehad, want van pils kun je ook prima genieten. In bepaalde situaties zelfs beter dan van speciaalbier. Stel je voor dat je net je hele tuin hebt ontdaan van 150m² dik bemoste 60x30 grindtegels en je enorm Hornbach staat te wezen met je zweet en bebloede klauwen. Hoe lekker is het dan om een glas pils - bij voorkeur een perfect getapte van een ½ liter - aan je door de zongedroogde lippen te zetten en hem, een dikke schuimsnor achterlatend op je bovenlip, met drie grote slokken soldaat te maken. Mwwwaaaahhh, ik krijg er al dorst van wanneer ik het opschrijf. Of je hebt met een roedel bier aficionado’s de hele middag/avond in de vooraf op de letter bepaald volgorde master brew na collab na limited edition geproefd? Dan heb je toch gewoon dorst en ben je toe aan iets dat niet tot aan je perineum doorsmaakt. Dan wil je toch een lekker glas/fles/blik pils. Toch? Nou ik wel.

Welk pils?
En welk pils drinken we dan. Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Smaak, topografie, opvoeding, überhaupt beschikbaarheid, inhoud van je portemonnee etc. etc. Ik zelf drink thuis meestentijds Kornuit uit blik (blik rules, blik for president, goooo team blik) of Grolsch beugels. Dit heeft alles te maken met het bedrijf waar ik werk en welke pilssoorten er in hun ‘huisbier’assortiment zitten. Dat gezegd hebbende, ik ben wel opgegroeid met Grolsch beugels. Dit totdat mijn vader (die Ouwe) teveel beugels halfvol kwijtraakte in de tuin tijdens het tuinieren en we van de huishoudportemonnee (lees ons Moeke) over moesten stappen op blikken Schultenbräu. Deze waren eind vorige eeuw alleen nog verkrijgbaar in de ½ liter variant, dus dit was geen straf. Maar als en wanneer ik mijn pils voorraad verkeerd heb ingeschat en ik onverhoopt naar de buurtsuper moet dan beland mijn ‘guilty pleasure’ in het mandje. ½ Liter blikken Amstel pils. Lekker fris en doordrinkbaar pils dat ik, kijkend naar mijn werkgever, puur chauvinistisch eigenlijk niet zou kunnen drinken. Sorry Marc Janssen, maar Willem van Waesberghe en de zijne nailen het wat mij betreft met hun pils, maar ploppen?..…wat dat betreft kunnen ze in Amsterdam nog veel van de brouwers uit Eanske leren.

Oordeel zelf!