REBELS SPECIAL - THUISBROUWER

Lang leve de thuisbrouwer. Dankzij deze volhardende groep mensen, met een ijzeren discipline en een brein zo vol van smaakexplosies dat er geen einde lijkt te komen aan de reeks creaties die de schuur verlaten om in de diverse kelders te rijpen, is naar mijn idee toch de hele crafbeer scène ontstaan. Kleine brouwerijen die mooi ambachtelijk bier brouwen. Bier dat geen boodschap heeft aan de gebaande paden welke door pils en een handvol monniken geplaveid werd. En juist die craft beer brouwerijen zijn voor menig thuisbrouwer weer een voorbeeld ter inspiratie. De paden af, de garage/ mancave in, out of the box brouwen! Figuurlijk natuurlijk, want een beetje brouwer schroot zich een paar armen als Ted van der Parre om een mooie moutbasis te krijgen en maakt het zich er niet makkelijk vanaf met een blikje stroop en een soeppan van een niet nader te noemen prima worst verkopend warenhuis. Nee, thuisbrouwen is de hobby voorbij.
Word ook klant van De Klok Dranken

 

Homebrewery

De voorbereiding
De hoeveelheid serieus zijn die gepaard gaat bij het brouwen van een thuisbiertje maakt Mark en Ramon van 3FM trots. Men begint met de juiste materialen. Ergens tussen een basis graan brouwpakket en de Speidel Braumeister plus zit je goed. Uiteraard heb je een gasbrander nodig, want het nieuwe Smegg fornuis van je vrouw is off limits! Een pan van een liter of 30, moutmolentje, gistvatje, thermometertje, roerspaantje, platen of dompelkoelertje, hydrometertje, lege flesjes, allerhande andere meuk die de diverse fora je aangeraden hebben, het houdt niet op. Voor je het weet ben je een sjouwhernia en € 400,-- verder en heb je nog geen druppel gebrouwen, laat staan gedronken. Maar goed, het is een hobby en een hobby mag geld kosten. 

garage

 

 

 

De brouwdag 
Halee, de brouwdag is aangebroken. Voor dag en douw ben je opgestaan. De vorige avond heb je overijverig al menig uur in je garage gestaan om alles klaar te zetten en je al een beetje brouwer gewaand. Een prebrouw pilsje is diezelfde avond ook reeds genuttigd en de acht daarna waren om “injspuraazjie” op te doen voor je eigen brouwsel. Waarschijnlijk heb je weinig “injspuraazjie” nodig omdat je een kant en klare brouwbak gekocht hebt. Wel één met echt graan enzo, maar wel veilig met gedoseerde hoeveelheden mout, gist en hop. Maar goed, waar waren we?…Oh ja, de brouwdag. Kopje koffie, ibuutje tegen de “injspuraazjie” hoofdpijn en gaan. Netjes je hagelnieuwe gele brouwlaarzen aan, hebben de professionals ook, en gaan. Gaan poetsen ja! Want brouwen bestaat voor 80% uit schoonmaken. Hygiëne is heel belangrijk bij het brouwen van bier….in een garage…naast de grasmaaier….en dat kladje Roundup, lang leve de thermische desinfectie.

Friends

B-day!
Ik moet toegeven; er hangt wel een quasi romantisch sfeertje aan het thuisbrouwen. Lekker kneuterig de brouwstappen doorlopen. De hele dag bezig met roeren, timen, meten, meer roeren, overgieten enz. Dit alles in de heerlijke geur van bijna bier. Na een paar dagen/weken gisten mag je vervolgens de flessen afvullen. Die flessen voorzie je uiteraard van een geheel zelf in Microsoft Paint ontworpen etiket met uniek logo en catchy naam. Helaas moeten ze dan de kelder in om nog meer rust te krijgen maar dan… Dan is het zover! D-day, of beter B-day!! Thuisgebrouwen B-day welteverstaan. Al jouw vrienden zitten vol verwachting klaar om één van jouw 50 flesjes gerstenat te proeven. Flesjes van omgerekend €10,-- per stuk (€10,-- exclusief manuren, koffie en hagelnieuwe gele brouwlaarzen). Gelukkig heb jij echte vrienden. Echte vrienden oordelen niet, die steunen en zetten door en zien gelukkig de waarde van jouw bier in en bestellen na het eerste flesje gewoon een pilsje. Want zo’n “bijzonder” bier, daar moet je zuinig op zijn. Lang leve de thuisbrouwer!