REBELS SPECIAL - VOETBAL

Voor dat jullie verder lezen moet me iets van mijn hart: ik heb absoluut geen, of in ieder geval heel weinig, verstand van voetbal. Als en/of wanneer je iets in dit verhaal op het gebied van voetbal leest waarvan je denkt; "Nou, dat is echt je reinste kolder”!, dan beroep ik mij vanaf nu op de eerste zin van dit schrijven. Tot zover de disclaimer, nu over tot de orde van de dag.
Word ook klant van De Klok Dranken

HeaderRS

Voetbal & Bier

biervoetbal1

Voetbal. Wat heeft voetbal met mooie bieren te maken? Jammer genoeg weinig. Vele mensen genieten van beiden, maar daar houdt de overeenkomst wel op. Enige tijd geleden werd het wereldkampioenschap voetbal gespeeld en daarin en omtrent werd maar pijnlijk duidelijk dat voetbal nog veel van bier kan leren. Te beginnen met de sportiviteit. Wikipedia omschrijft sportiviteit o.a. als: “Het naleven van de geschreven en de ongeschreven regels die bij een sport horen”. Nu is de geschreven regel voor de gemiddelde voetballer al een uitdaging. Of dit komt door de vele kopduels die met kopstoten uitgevochten worden of het feit dat heel slim en heel sportief niet heel vaak samen gaan (dit gaat me punten kosten bij de sportieve studenten die mijn proza lezen) is de vraag, maar geanticipeerd wordt er wel middels een bataljon scheids- en grensrechters wie de overbetaalde aanstellers in toom moeten houden.

 

Schwalbe                      

 

Overbetaalde aansteller…mooi bruggetje naar de ongeschreven regels voor het sportief beoefenen van een sport. Je gaat je niet gedragen als een infantiel, bij alles gelijk op de grond liggen kermen om aandacht, omdat je toevallig afgetroefd wordt door een medespeler. Stel je voor dat dit in de bierwereld zou gebeuren. Ik zie het al voor me. Het decor: één van de vele bierwedstrijden die dezebiervoetbal2 aardbol sinds enige jaren rijk is. De spelers: craftbeer brouwer A tegen crafbeer brouwer B. Scene 1: de jury heeft geproefd en brouwer A ziet dat het merendeel van de juryleden een meewarige gezichtsuitdrukking heeft. Niet wetende of het zijn bier betreft, maar voor het geval dat, gooit de brouwer zich op de grond en begint dan als Leiden in last alsof de wereld vergaat. Brouwer B staat erbij en ontkent in alle toonaarden en probeert tegelijk brouwer A te troosten. Zie je het al voor je? Ik wel en er klopt niets van dit plaatje. Dat dit plaatje in de voetballerij bittere ernst is, wordt duidelijker wanneer je beseft dat ze zelfs een naam hebben voor dit onsportieve gekleuter. Die Schwalbe! Als je je bedenkt dat de sterspelers met topsalarissen zich moeten beroepen op deze schwalbes en de supporters tegen deze balbeheersende helden opkijken, dan zal je het volgende punt waarop voetbal en bier niks met elkaar te maken hebben niet verbazen. Aan de fans/supporters/liefhebbers; ongeacht of het team dat je support nu wint of verliest, er is altijd wel reden tot rellen, plunderen en diverse andere wangedragingen voor, tijdens en na de wedstrijd. Waarom? Omdat een ander team beter is, of nog gekker juist niet beter?

 

Bierwedstrijden

biervoetbal3

Terug naar één van de vele bierwedstrijden die deze aarde sinds enkele jaren rijk is. Ondanks de schwalbe is uiteindelijk het bier van crafbeer brouwer A toch als beste uitgeroepen. Wordt de hele binnenstad gesloopt en moeten avondwinkels het ontgelden? Nee, craftbeer brouwer B feliciteert craftbeer brouwer A met de behaalde prijs en samen genieten ze van een mooi glas gerstenat (wellicht wel van craftbeer brouwer C). Want zo werkt dat in bierenland. Natuurlijk is er competitie en soms wel een spoortje jaloezie, maar als het pintje bij het paaltje komt, wordt er samengewerkt om prachtige collabs te brouwen en elkaar te helpen. Uiteraard heeft eenieder zo zijn voorkeuren en zal de ene Untappr een brouwsel wellicht wel en de andere Untappr hetzelfde brouwsel juist niet beoordelen met een ster of 5, maar hier wordt wel met respect  en onder het genot van het desbetreffende discussiepunt over gediscussieerd. Voetbal kan dus nog heel wat leren van bier. Laten wij, de bierliefhebbers, ons best doen om alle voetbalfans te bekeren en samen met hun uit te kijken naar het volgende WK, wanneer Nederland in de finale Duitsland met 4-0 onderuit haalt!