REBELS SPECIAL - VROUW(EN)BIER

12 Miljard jaar geleden, ik weet het nog goed. Het was een dinsdagmiddag en de zon scheen, waren het de Mesopotamische vrouwen die op het briljante idee kwamen om brood in water te gooien en het dan even te vergeten.
Word ook klant van De Klok Dranken

rebels-special

 

Vrouw(en)bier

Het water/brood mengsel vergiste en we hadden het eerste gerstenat. Het moet wel extreem lekker geroken hebben of een lust voor het oog zijn geweest, want anders kan ik mij het nuttigen van nat vergist broodsap niet snel voorstellen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de oerdorst van de man de overhand nam en de man instinctief wist dat dit het begin was van iets moois. Hoe dan ook de vrouw heeft het bierbrouwen dus, volledig onbewust natuurlijk, uitgevonden.

Door de jaren heen zijn het ook vrouwen geweest die de bierwereld beïnvloed hebben. Wist je dat wanneer je een meter bier besteld, je Demeter oftewel de Griekse Godin van het graan, eert? Ja?? Nee, maar wel is één van de, of het oudste bierrecept te vinden in een hymne die gezongen werd voor de Soemerische godin Ninkasi. Ook heel boeiend en waar natuurlijk, maar een stuk minder leuk om te vertellen in de kroeg dan de Demeter woordgrap (#lachenommijneigengrappen).

Toen het bierbrouwen van broodnodig schoon drinkvocht langzamerhand overging naar handel, namen de mannen het roerstokje over en sinds die tijd is bier een echt mannending. Bier drink je met je vrienden na een stevige pot rugby. Bier is de drank om je mannelijkheid mee te bewijzen vooral door deze in grote hoeveelheid en rap tempo te nuttigen. Bier brouw je in jouw mancave met jouw maten, sigaren roken en scheten laten zijn optioneel is. Maar de commerciële man heeft zich daarmee ook goed in de spreekwoordelijk vingers gesneden, want met alleen de mannen heb je maar iets minder dan de helft van de alcohol drinkende bevolking te pakken. En laat nou die iets minder dan de helft de laatste jaren vermetromanniseerd zijn en op het terras met vrouwlief gezellig een flesje rosé huigwaarts sturen.

"Vrouwenbiertjes"

Het was dan ook wel grappig op een ronduit trieste manier, dat er jaren geleden “vrouwenbiertjes” op de markt kwamen. Vaak mierzoete slappe aftreksels van ambachtelijke fruitbiertjes die wat lager in alcohol zijn: “Omdat de vrouw dat lekker vindt”. Laten we in de metroman hoek blijven en dit als een ongetoetste aanname archiveren onder het kopje grove leugens. Ik denk dat de bierman zich aangetast voelde in zijn portemonnee - en nog meer in zijn mannelijkheid - en daarom een licht alcoholische fruitige belediging de markt in slingerde om zijn bankrekening te spekken, maar echt bier wel voor echte mannen te houden.

Inmiddels weten we natuurlijk beter. Bier is voor de mens. De mens met grote dorst, goede smaak en kennis van dit prachtproduct. Meer en meer vrouwen drinken bier, brouwen bier en hebben gedegen kennis van bier. Velen van de 120+ Diploma Biersommeliers ( www.stibon.nl ) in Nederland is vrouw, maar liefst 50% van de Cicerone gecertificeerde mensen (www.cicerone.org ) in Nederland is vrouw, and more to come! Vrouwen brouwen, zoals Jet bij Brouwerij St Joris in Breda, Janneke bij Van Moll in Eindhoven en vergeet de dames van Gebrouwen door Vrouwen niet. Vrouwen schrijven over bier (www.bierliefde.nl www.speciaalbiertjesblog.nl) en velen meer en vrouwen genieten van bier.

Wij biermannen moeten de biervrouw dus omarmen, want laten we wel wezen, als het er op aan komt dan is er toch niets mooiers dan met de vrouw van je dromen op een zonnig terras genieten van een mooi bier dat zij voor jou heeft uitgezocht met gedegen kennis van de materie en liefde voor het product?!

 

Oordeel zelf!