REBELS SPECIAL - WAT DRINKEN WE WANNEER?

Dat wordt genieten. Bo(c)kbier, of herfstbok zo u wilt. Een prachtig bovengistend, danwel traditioneel ondergistend bier dat in de donkere vorm vanaf medio september verkocht wordt en in de lichte variant na de vaste periode als lente/mei bok.
Word ook klant van De Klok Dranken

Een seizoensbier bij uitstek, heeft er zelfs de naam naar, maar kun je het alleen drinken in deze periode? Vanzelfsprekend is hierop het antwoord nee. Een tal van puristen daar gelaten drink je wat je wilt wanneer je wilt. Dus van een herfstbok geniet je van oktober tot februari. Punt.

Hitte 
Nu wil het geval dat we een koning hebben die voor elk wissewasje zijn Boeing 737 Business Jet uit de garage, sorry hangaaaaaar, laat rukken om vervolgens een miljoen miljard kg CO2 uit te stoten en zo het toch al aanwezige broeikaseffect nog een extra zetje te geven. Ok, meer dan de helft van Nederland is hem meer dan dankbaar, aangezien we al vanaf begin mei tropische temperaturen mochten noteren en we tot begin oktober onze pijpen van onze kekke kaki sneldrogende broeken afgeritst konden houden. Een en ander draagt bij aan de verkoop van vlek gevende zonnebrand, te kleine milieuvervuilende en broeikaseffect ondersteunende flesjes veel te duur bronwater terwijl het kraanwater in Nederland echt de bom is, matig werkende muskietennetten, bbq vlees (zowel vegetarisch als voor echte mensen), opblaasbadjes van Jip en Janneke en tal van andere specifieke producten welke met een snikhete dag in verband gebracht kunnen worden.

terras

Weekend
Ook de horeca, met terras, was erg te spreken over de zomer. De omzet rees de pan uit en de rokjes konden niet korter. En het kon niet op! Elk weekend vanaf half augustus was het de vraag of het nu toch echt op zou zijn met de heerlijkheid, maar we zitten ten tijde van dit schrijven in week 41 en ook dit weekend gaan we de 26 graden halen. U leest het goed, eind week 41! Daar zit je dan. Pijpen nog steeds afgeritst, gele vlekken op je t-shirt van de zonnebrand, met je voetjes in een Jip en Janneke zwembadje te bbq’en. En wat drink je dan? Een mooi glas Herfstbok. 

Bokbier kan (bijna) altijd
Herfst??  De mussen zijn inmiddels wat gewend, maar er zal vast nog wel een melodramatisch exemplaar de dood veinzen en zich van het dak af laten vallen. Is het dan een slecht idee, dat glas herfstbok? Nee, zeker niet. Dat bier met rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak, dat in sommige gevallen wat zoeter is dan in andere, maar zelden echt teleur stelt, dat kun je wat mij betreft altijd drinken. Nou ja, niet als je met 3 kinderen, 2 van je zelf en een van de buren, achter in een appeltjes groene Simca 1000 rallye 2 met 126 km per uur over de N380 van Jubbega-Schurega naar Donkerbroek rijdt met ‘please don’t go’van Double You op volume 10, dan niet. Bijna altijd dan, want buiten dit ietwat gedetailleerde voorbeeld kan ik me weinig gelegenheden voorstellen wanneer een mooi glas bokbier niet op z’n plaats is.

herfst

Regen of zonneschijn, doe mij maar bokbier!
Toch, kan ik uit eerste hand ervaring sprekend, zeggen dat men in het algemeen niet warmloopt voor een herftsbok als het 26 graden is. Toch gek, er worden wel meer dan genoeg ‘trapisjes’ verkocht. Natuurlijk is een ‘trapisje’ (lees een Abdij of Trapisten dubbel) niet hetzelfde als een herfstbok, maar allebei zijn ze bovengistend, donker van kleur en vol van smaak. Toch is een ‘trapisje’ voor velen HET drankje dat op een zomers terras genuttigd wordt, terwijl de herftsbok op een zo’n dag, zij het mid oktober, als ridicuul beschouwd wordt. Zou het dan echt om de marketing gaan en het bijvoegsel Herfst de rood-bruine blaadjes in het menselijk brein dusdanig doen opwaaien dat we eerst zeiknat geregend moeten zijn? Om vervolgens in je huispakkie met zelfgebreide sokken voor de houkachel te kruipen en te genieten van je losgeslagen Bok? Nou wat mij betreft niet. Ik ga genieten van de mooie bokken die we rijk zijn in Nederland en doe dit bij voorkeur van het weekend in mijn tuin, pijpen nog steeds afgeritst, gele vlekken op m’n t-shirt van de zonnebrand, met m’n voetjes in een Jip en Janneke zwembadje tijdens een bbq.

 

 

Oordeel zelf!