Menu Zoeken Inloggen

REBELS SPECIAL - WAT IN HET VAT ZIT, VERZUURT NIET….OF TOCH WEL?

Zure melk, zuur kijken, iets moeten bezuren. Allemaal een beetje negatief als je het mij vraagt. Zuur bier dan? Wel, dat kan een zeer onaangename verrassing voor brouwer en drinker zijn, maar gelukkig ook een zeer aangename. Bij de eerste kan er onder andere tijdens het brouwproces een infectie opgetreden zijn. Bij de tweede is het een kunst om het juiste zuurtje in je bier te krijgen. Dit kan, zonder op alle specifieke oorzaken in te gaan, op verschillende manieren. Zuurmout gebruiken bij het brouwen, melkzuurbacteriën toevoegen aan je brouwsel, wilde vergisting……Allen zijn er aan gelegen het juiste zuurtje aan het juiste biertje toe te voegen. Is dat dan wel lekker, zuur bier. Jazeker!!, maar het is zeker een smaak die je moet leren appreciëren. Ben je eenmaal op de zure toer, dan gaat er een wereld voor je open. Berliner Weiße, Geuze bieren, Kriek bieren, Vlaams rood en bruin enzovoort enzovoort. Zuur is next level bier drinken en niet direct weg gelegd voor Pietertje Pils met zijn laffe ongetrainde smaakpapillen.

Word ook klant van De Klok Dranken

Mijn buurvrouw
Toch is zuur bier gek genoeg een prima entree tot de wereld die bier heet. Mijn buurvrouw was totaal wars van alles, maar dan ook alles wat maar met bier te maken had. Haar vloeibare borreldieet was beperkt tot Chardonnay en Aperol Spritz. Uiteraard deed dit mijn bierhart pijn en deze pijn moest gestild worden. Hoe? Met zuur bier natuurlijk, anders had ik dit voorbeeld niet in dit verhaal naar voren gehaald. Ik had stom toevallig nog acht verschillende zure bieren koud liggen in mijn bierkoelkast, dus ze had geluk. De keus viel op een Boon Oude Geuze Mariage Parfait. Dat het hier geen heel slecht huwelijk tussen verschillende lambieken betreft moge - gezien de naam - duidelijk zijn. De wilde Brett gisten (niet Pitt, maar anomyces) en de rijping op houten vaten (foeder) zorgen voor een aangenaam zuur bier met een mooie frisse droge smaak. Ik serveerde dit prachtbrouwsel in een champagne flûte zonder te melden dat het hier bier betrof en mevrouw de buurvrouw tikte met groot genot de 0.75 liter inhoud van de fles in mum van tijd "huigwaarts". Pluspunt was - na melding van hetgeen ze gedronken had - dat we een bierliefhebber erbij hadden, minpuntje was dat delen niet in haar vocabulaire voorkwam. Gelukkig had ik nog wat liggen, dus dat kwam wel goed.

Zure bieren
Dat de Duitsers met hun Berliner Weiße en de Belgen met hun Geuze bieren en Vlaams rood weten hoe ze een zuur biertje moeten brouwen is als jaren duidelijk. Maar Nederland kan er ook wat van. De heren van het Nijmeegse Oersoep durven dagelijks hun hele cleane brouwproces te riskeren met een wilde afdeling waar ze de mooiste zure bieren brouwen. In hetzelfde Nijmegen vinden we ook de tovenaars van Nevel Artisan Ales die wat mij betreft wedijveren met de buren om de beste zure bieren. Uiteraard mogen we de benjamin in zuur bierland niet vergeten. Ver van Nijmegen brouwt Tommy Sjef zijn inmiddels teerbeminde Wild Ales. Of het ligt aan het schuurtje van zijn moeder waar het volgens Wiki ooit begon of zijn brouwkwaliteiten laten we in het midden, maar deze brouwer heeft veel noten op zijn zang en is een ware ambassadeur voor zure bieren.

Zuur bier of pils?
Eigenlijk is het een heel dubbel verhaal. Aan de ene kant wil ik zoveel mogelijk mensen lokken naar de zure zijde, maar aan de andere kant laat ik Pietertje Pils het liefs in zijn eigen hokje rondbuizen zodat ik samen met de liefhebbers van zuur bier het rijk voor alleen heb.

Oordeel zelf!

Bijbehorende Artikelen