UITGELICHT: BRUGSE ZOT

Word ook klant van De Klok Dranken

De legende van Brugse Zot

Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug naar de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historiek van de stad. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun geschiedenis.

 

Ondergrondse bierpijpleiding

Brugse Zot heeft sinds september 2016 een Bierpijpleiding in gebruik die hun bier onder de stad Brugge doorpompt. Dit idee is ontstaan in 2011 en werd 5 jaar later werkelijkheid. Dankzij deze leiding kan brouwerij de Halve Maan haar bieren in grote volumes in hartje Brugge blijven brouwen zonder dat er logistieke problemen ontstaan in de binnenstad.

Om dit plan te bekostigen heeft brouwerij De Halve Maan destijds een grote crowdfunding actie opgezet. Mede door wereldwijde aandacht werd deze actie de meest succesvolle Belgische crowdfunding actie ooit. In totaal werd er meer dan €400.000 opgehaald. 

De aanleg van de bierpijpleiding begon in september 2015 en werd afgerond in september 2016. De leiding gaat tot wel 34 meter diep en transporteer 4000 liter per uur. De leiding is 3.276 meter lang en het bier doet er 45 minuten over om deze afstand af te leggen.

 

Bieren van de Brugse Zot

Brugse Zot is een heerlijk goudblond bier dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie.

Het kent ook een bruine variant onder de naam Brugse Zot Dubbel, een iets zwaarder bier met een unieke bittere toets.

De nieuwste variant is de Sport Zot, een alcoholarm bier met de echte Brugge beleving!

Daarnaast brouwt De Halve Maan ook het seizoensbier Brugse Bok, een amberkleurig bier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten.

 

Brugse Zot bieren