Vrijwit

IJwit, het iconische bier van Brouwerij ’t IJ, is één van de populairste witbieren van ons land. Twintig jaar geleden zag IJwit voor het eerst het licht, onder de molen in Amsterdam-Oost. In de loop der jaren is de vraag naar alcoholvrij- en alcoholarm bier sterk toegenomen. Tijden mogen dan veranderen, smaken niet. Daarom introduceert de Amsterdamse brouwerij nu Vrijwit: bier met dezelfde volle zachtheid als oudere zus IJwit, alleen dan met maar 0,5% alcohol. De frisse smaak met tonen van koriander en citroen maakt Vrijwit doordrinkbaar en met haar alcoholarme karakter is het een heerlijke dorstlesser, voor elk moment van de dag.
Word ook klant van De Klok Dranken

Lief zusje met smaak

Een licht troebel, goudkleurig witbier mét de bite, maar zónder de alcohol. Vrijwit drinkt net zo lekker weg als het originele IJwit en heeft een kruidige, frisse smaak door de toevoeging van citroen en korianderzaad tijdens het brouwen. Het nieuwe bier is net als alle witbieren gebrouwen met een deel tarwemout, waar de naam ‘witbier’ naar verwijst – wit is een oud-Nederlands woord voor tarwe. Voor de beste smaakbeleving en een mooie zachte schuimkraag, the perfect serve, wordt Vrijwit uitgeschonken in een IJ-glas. De afdronk is lichtzoet, wat het tot een fijne dorstlesser maakt. Een fijn alcoholarm alternatief, met smaak.

Tasting notes

  • Stijl                        Alcoholarm witbier
  • Alc. %                    0,5%
  • Kleur                     Licht troebel met een mooie gouden kleur en zachte schuimkraag
  • Aroma                   Fris bier met een licht zoete afdronk. Kruidige en citrusachtige tonen door het gebruik van korianderzaad en citroen.
  • Perfect serve       Koel (5°C)

Over de brouwerij

Brouwerij ‘t IJ werd in 1985 opgericht door muzikant en Belgisch bierliefhebber Kasper Peterson. Zijn eigen speciaalbier, in eerste instantie gebrouwen in een kraakpand, sloeg aan en hij bouwde het leegstaande badhuis naast molen De Gooyer om tot brouwerij. Een proeflokaal en terras volgde al snel. Ruim twintig jaar later verkocht Peterson zijn brouwerij aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die klassiekers bleven brouwen, maar ook nieuwe stijlen en smaken op de markt brachten. Omdat de oorspronkelijke brouwerij niet meer aan de vraag naar IJbier kon voldoen, werd in 2013 een tweede locatie geopend. In 2015 startten Brouwerij ’t IJ en Duvel-Moortgat een samenwerking op het gebied van brouwtechniek, distributie en financiële slagkracht. Zie ook www.brouwerijhetij.nl.

Bijbehorende Artikelen