Menu Zoeken Inloggen

Wilde Wijnen en Wilde combinaties

Het najaar is begonnen en daarmee ook het wildseizoen, even genieten van gerechten met hert, fazant of wildzwijn. Deze gerechten worden natuurlijk nog beter met een mooi glas wijn, maar welke wijn past nu bij welk wild? De Klok Dranken denkt met u mee.

Word ook klant van De Klok Dranken

Door het goed afstemmen van wild en wijn, zullen beide beter gaan smaken! Daarnaast – ook niet geheel onbelangrijk – hoeft een goede wildwijn helemaal niet duur te zijn. De Klok Dranken heeft voor elk segment en gelegenheid een passende wildwijn.

 

Eend
De actieve wilde eend zorgt voor een mager stuk vlees met een sterke en aromatische smaak. Hier passen wijnen met eveneens rijke en volle smaak bij zoals de Ogier Caves Des Papes Ventoux, waar zwart fruit, drop en laurier de boventoon voeren. Of Yalumba Organic Shiraz, met fruit in de hoofdrol, gevolgd door soepele tannine en wat pruim in de geur.

 

Fazant
Veel bessen en kruiden in het dieet zorgt voor de fijne en kruidige smaak van fazant. Deze wildsmaak kunt u het beste combineren met wijnen van hetzelfde formaat. Denk bijvoorbeeld aan de Garnacha van Principe de Viana, zwarte kersen in overvloed, fijn van structuur met zachte tannine. Zin in wat wits? Voeg wat zuurkool toe aan het gerecht en schenk Langlois-Chateau Saumur Blanc, deze karaktervolle Loirewijn met appel en Citrus past perfect.

 

Wildzwijn
Van eikels tot kikkers, deze alleseter zorgt voor een specifieke, krachtige en stevige wildsmaak en daar past evenredig een stevige en krachtige wijn bij. Wijnhuis Ogier heeft in Plan de Dieu Cotes du Rhône Villages, wat aards weten vast te houden, geurend naar rijpe aardbeien met een volle en rijpe structuur. Daarnaast kan de Pillar & Post Pinotage-Shiraz, ook gecombineerd worden met wildzwijn door haar zacht en sappige karakter met peperkruid en frambozen in de geur.

 

Ree
Verfijnd en sappig van smaak, het lekkerbekje van het bos. Zacht, romig maar toch krachtig als Callia Pyros Barrel selected Syrah, of Farnese Grans Sasso Primitivo, met zwart fruit en vanille, vormen goede begeleiders.

 

Haas
De smaak van wild in de notendop. Krachtig en mals van smaak. Hier past een expressieve, zachte bordeaxublend bij zoals de Dourthe No1 Rouge AC Bordeaux, gekenmerkt door een bessige neus. Een alternatief is de Errazuriz Max Reserve Cabernet Sauvignon, met een stevige body van mokka en vanilla, en aroma’s van cassis en kruiden.

 

Hert
Sinds de prehistorie het meest bejaagde wild. Subtiele wildsmaak, geschikt voor een krachtige saus en wijn zoals de Errazuriz Estate Sangiovese, elegant, karakteristiek van smaak met tonen van noten. Of Casas Patronales Carmenère, vol van smaak met hints van rood fruit en specerijen.

 

 

Wild het najaar in met Wild en Wijn combinaties.

Benieuwd naar nog meer passende wijnen? Wij hebben een aantal wijnen geselecteerd en voorzien van een wildbutton. Zo is de wijn makkelijk te herkennen en te combineren!

 

 

Aan de slag met wijn-spijs combinatie? Wij geven drie handige tips!

Tip 1 | Smaakgehalte van het gerecht

Bepaal het smaakgehalte van het gerecht en zorg dat deze overeenkomt met het smaakgehalte van de wijn. De basisrichtlijnen zijn; krachtige wijnen bij krachtige gerechten en lichte, elegante wijnen bij wat meer verfijnde gerechten.

 

Tip 2 | Bereidingswijze van het gerecht

De bereidingswijze van het gerecht bepaalt het mondgevoel. Het mondgevoel kan bewegen op een schaal tussen ‘strak (zuren)’ en ‘filmend (boter)’, dit geldt voor zowel het gerecht als voor de wijn. Probeer hier een overeenstemming in te zoeken, dan zullen beide smaken in balans zijn.

 

Tip 3 | Garnituren van het gerecht

Bij wild speelt natuurlijk het stuk vlees de hoofdrol op het bord. Maar ook garnituren kunnen bijdragen aan het smaakgehalte en mondgevoel, dus deze beïnvloeden zeker de wijnkeuze.

Bijbehorende Artikelen