WEET JIJ DE VERSCHILLEN TUSSEN WIT EN WEIZEN BIER?
De subtiele kunst van tarwebier: Verschil tussen Witbier en Weizenbier
Bierliefhebbers worden in de horeca geconfronteerd met een scala aan bierstijlen, de keuze is groot zowel op tap als op fles & blik. Witbier en Weizenbier zijn twee populaire keuzes en hoewel ze beide tarwebieren zijn, bieden de twee stijlen hele andere smaakervaringen. In deze bierblog lees je wat deze bieren onderscheidt en waarom ze elk hun eigen schare fans hebben.
Witbier, ook wel bekend als Bière Blanche, kent zijn oorsprong in België. Witbier wordt gebrouwen van ongemoute tarwe en gemoute gerst, vaak met toevoegingen zoals koriander en sinaasappelschil. De Belgische neiging om kruiden toe te voegen aan hun bieren is te herleiden naar een lange geschiedenis van kruidengeneeskunde en culinaire experimenten. Deze ingrediënten zorgen voor een verfrissende, citrusachtige smaak met een subtiele kruidige ondertoon. Witbier is perfect voor warme dagen en een uitstekende keuze als je opzoek bent naar iets lichts & verkwikkends.
Weizenbier daarentegen, komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt gebrouwen met minstens 50% gemoute tarwe naast gerstemout. Er worden geen kruiden toegevoegd, maar de unieke smaak komt van de gist die wordt gebruikt. Deze gist geeft het bier herkenbare bananen- en kruidnageltonen. Weizenbier is, net als witbier, troebel, maar heeft een diepere gouden kleur. De smaak is rijker en zoeter dan die van witbier, dankzij de unieke gist die voor de kenmerkende bananen- en kruidnageltonen zorgt. Dit maakt weizenbier een uitstekende keuze voor degenen die van vollere, complexere smaken houden.
Bier & Spijs combinatie
Adviseer je gasten eens een bier-spijs combinatie in plaats van de klassieke wijn-spijs ervaring. Zowel Witbier als Weizenbier is goed te combineren met meerdere keukens.
Witbier, met zijn verfrissende, lichtzure smaak en fruitige en kruidige tonen, is een veelzijdige begeleider en vaak niet te zwaar. Combineer witbier eens met schelpdieren als mosselen & oesters of een goed gevulde geitenkaas salade. Witbier kan ook een mooie tegenhanger zijn voor pittige gerechten als Thaise Curry of Piri Piri.
Dankzij zijn volle, zoete smaakprofiel, is Weizen een bier dat uitstekend samengaat met grilgerechten maar ook met een kaasplankje. Welke keuze je ook maakt, Weizenbier biedt altijd een rijke en smaakvolle aanvulling. Probeer deze combinaties zelf en ontdek hoe Weizenbier je culinaire ervaringen kan verrijken.
Recept gekookte mosselen met Witbier
Ingrediënten
2 kg verse mosselen
1 flesje (330 ml) witbier
2 sjalotten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 prei, in dunne ringen
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 bosje peterselie, fijngehakt
1 takje tijm
1 laurierblad
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Citroenpartjes voor serveren
Bereidingswijze:
Spoel de mosselen grondig af onder koud water en verwijder eventuele baarden.
Verhit olijfolie in een grote pan en fruit sjalotten, knoflook, prei en bleekselderij tot ze zacht zijn.
Voeg witbier, tijm en laurierblad toe. Breng aan de kook.
Voeg mosselen toe, dek af en kook 5-7 minuten tot alle mosselen open zijn.
Verwijder tijm en laurierblad, roer peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met citroenpartjes.